Green & Clean Lifestyle Stories 1# : Consumindermama Marjolein

Green & Clean Lifestyle Stories 1# : Consumindermama Marjolein
Mijn missie als ‘Consumindermama Marjolein‘ is gegroeid uit zorg voor het milieu, het was altijd al aanwezig bij mij (zuinig leven ook, ik was reeds van in het begin geabonneerd op het tijdschrift ‘Genoeg’), maar de doorslag om het nog groener aan te pakken kwam na het voorlezen uit het boek ‘We hebben maar één planeet’ van Steven Vromman aan mijn oudste zoontje. Er werd aangehaald dat er geen planeet B voorhanden is en wij (deze generatie) alle hulpstoffen aan het opgebruiken zijn van de volgende generatie, hij keek mij beteuterd aan en vroeg ‘Waarom doen jullie dat?’ Mijn hart brak. Tja, waarom??
Bij mij uit zich de zorg voor het milieu in zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven (zoals zelf groenten en fruit telen, zonnepanelen op ons dak om te voorzien in elektriciteit, regenwater wordt hier hergebruikt, eitjes komen van onze kippen (eierschalen worden vermalen terug aan hen gegeven, mest wordt na 2 jaar voor de moestuin gebruikt, zodat de kringloop rond is :-) ), kledij wordt vaak gerecycled, enz… ), ook meer doen met minder (andere keuzes maken, zoals minder werken, maar wel bij je kinderen kunnen zijn, maar dat brengt met zich mee dat je zuiniger moet leven, ik gebruik een kasboek, waardoor ik zelden voor verrassingen kom te staan), anders denken over bepaalde voorwerpen, vooral dus hergebruik, bijvoorbeeld van stoffen, zodat er geen nieuwe stoffen gefabriceerd moeten worden (bv das tot haarlint verwerken, oude gordijn wordt keukenshort, oud badlaken met gaatje erin worden hier washandjes, enz…inspiratie genoeg te vinden op internet of op mijn pagina), zo afvalarm mogelijk leven (uiteraard recycleren wij hier alles tot in het absurde (wij hebben zelden een huisvuilzak :-) ) drinken gewoon water uit de kraan, verwarming staat hier nooit hoger dan 19°C (als de kids thuis zijn, anders staat ze af), seizoensgebonden groeten en fruit eten is hier een evidentie, autovrij leven (sinds 1.5 jaar), zie artikel hierover op mijn pagina van Consumindermama Marjolein (verscheen ook in de Genoeg van 2014).
1654158_1385893005009991_1001118657_n
Wij dragen bijna alleen tweedehandskledij, dit vooral door een doorgeefsysteem tussen familie en vrienden of afkomstig van 2de-handsbeurzen of kringloopwinkels. Ik leer de kinderen ook delen, door gebruik te maken van Freecycle-groepen, (wij kregen bv een kerstboom van iemand en die kreeg van mij dan weer zelfgemaakte pruimenjam, al is dit niet de bedoeling van freecycle dat je iets in de plaats geeft.. 😉 ). Ik vraag ook altijd als ik iets nodig heb of iemand het nog toevallig staan heeft, zoals recent, toen mijn wasmachine het begaf (bleek achteraf dat een vriendin er ééntje op overschot had :-) ) Ik geloof sterk wat je nodig hebt, soms ‘werkloos’ staat te wezen op een ander z’n zolder. Eveneens geloof ik in een deelmaatschappij, zodat we ons terug meer verbonden voelen met elkaar.  Ik leer mijn kinderen ook sparen voor iets. Wat hier via sites verkocht wordt (bij ons 2dehands en Kapaza, in Nederland waarschijnlijk meer via Markplaats ed…), gaat in een sigarenkistje voor een grotere uitgave, zoals bv een communiefiets (wij fietsen wel wat af, dus een degelijke fiets is hier een must). De smile die ik waarnam als m’n jongste dochter haar ‘centjes’ telde en er dan mee naar de fietsenwinkel ging, was geld waard! :-).
Mijn oudste zoon zit helemaal mee op de lijn van het zelf groenten kweken, hij zaaide hier vorige zondag tomaten, paprika  en boontjes (zelf geteeld zaad van vorig jaar), elke morgen als hij opstaat is het eerst wat hij doet, z’n kiemplantjes checken, hij berekent ook wat wij besparen door zelf groenten en fruit te telen (bv bij de oogst van onze aardperen recent), of als hij trots met 6 verse eitjes binnengewandeld komt. :-)  Of vorige zomer toen we meer dan 40 kg pruimen aan het plukken waren, hij hoog in de boom op de ladder :-) ). Foto’s ervan kan je vinden op mijn pagina.
Ik leer hen genieten van hetgene de natuur ons gratis geeft (zoals 1 pompoenzaadje in de grond, is goed voor verschillende pompoenen om tot gemakkelijk in maart het jaar erna soep van te maken, maar ook de kringloop, dat die zaadjes weer goed zijn voor het volgende moestuinjaar). Maar ik leer hen evengoed naar de vogeltjes te kijken en te luisteren, naar de lucht te kijken en zelf in te schatten dat het nu wel of niet zal regenen 😉 , bomen, dieren en planten te herkennen, het nut van insecten en bijen voor de natuur, enz…
Ik ben ook altijd héél dankbaar als ik dingen doorkrijg en het geeft mij een héél fijn gevoel als ik weer dingen aan iemand anders kan doorgeven. :-)
Wij beleven veel kleine genietmomentjes door op deze manier door het leven te gaan en is dat niet waar het uiteindelijk allemaal om draait? Dat je ’s avonds in je bedje kan kruipen en met gemak 3 tot 10 dingen kan opschrijven in een boekje waar je dankbaar voor bent.  Ik overloop dit ook als ik de de kinderen voorgelezen heb en ze in bed stop (en de leuke dingen schrijf ik dan ’s avonds voor hen op, deze boekjes krijgen ze als ze 18 worden :-) ) Ik doe dit voor mezelf al jaren en als je dan bij een sombere bui even hier in terugleest, krijg je spontaan een glimlach op je gezicht. :-)
Ik kan nog uren doorgaan met schrijven, maar hoop door dit artikel toch al een aantal mensen te kunnen inspireren door onze manier van leven.
Veel liefs, Marjolein x

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *